Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Άντρας ζει τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά


Άντρας ζει τέσσερις μήνες χωρίς καρδιάΟ μοναδικός στην κυριολεξία... άκαρδος άνθρωπος ζει στην Τσεχία. Πρόκειται για τον 37χρονο πυροσβέστη Γιάκουμπ Χάλικ ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που επιβιώνει εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά! Στη θέση της τελευταίας, οι γιατροί δεν έχουν τοποθετήσει μηχανική καρδιά αλλά δύο αντλίες χωρίς...
βαλβίδες (για να αποφευχθούν οι θρομβώσεις), οι οποίες στέλνουν το αίμα στην αορτή και στους πνεύμονες χωρίς παλμική ροή! Οπως επισημαίνει ο χειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, «είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς». 
 
Ο Τσέχος γιατρός -ο οποίος έχει μετατραπεί σε πραγματικό «σταρ» στην πατρίδα του- εξηγεί ότι η περίπτωση του Χάλικ ήταν εξαιρετικά περίπλοκη αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση. Οπως επισημαίνει, η μεταμόσχευση ενός οργάνου προϋποθέτει τη λήψη ισχυρών φαρμάκων -με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς- τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα. Κατά συνέπεια, ο Χάλικ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας, η αναμονή για τον Χάλικ ενδέχεται να κρατήσει από έξι έως και εννέα μήνες. Αισιόδοξος Ωστόσο, ο Πιρκ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του πυροσβέστη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ασθενής δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στις νέες συνθήκες, ενώ υπενθυμίζει πως η μοναδική περίπτωση στην οποία έχει επιχειρηθεί η χρήση παρόμοιας τεχνικής αφορούσε σε έναν άνδρα στο Τέξας των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση. Μοναδική... 
 
ενοχλητική τεχνική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο Χάλικ πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν «ζωή» στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες. Βέβαια, ο καρδιοχειρουργός του σπεύδει να προσθέσει πως «η ποιότητα της ζωής του ασθενούς για όσο διάστημα δεν έχει... καρδιά είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με κάποιον που θα είχε κάνει μεταμόσχευση». Οπως τονίζει, ο Χάλικ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κολυμπήσει, να τρέξει, να ανέβει σκάλες ή να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα τον κουράσει ή έστω που θα τον αγχώσει. Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ 250.000€ το συνολικό κόστος Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της πρωτοποριακής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Τσέχικο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας (IKEM), το οποίο εξειδικεύεται στην καρδιοχειρουργική, το κόστος για να τοποθετηθούν σε έναν ασθενή οι συγκεκριμένες αντλίες χωρίς βαλβίδες παραμένει αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του κέντρου, οι αντλίες που τοποθετήθηκαν στον Γιακούμπ Χαλίκ κοστίζουν περί τα 80.000 ευρώ, ενώ μαζί με την επέμβαση το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 250.000 ευρώ. 
 
Βραβείο Ωστόσο, ο καρδιοχειρουργός Γιαν Πιρκ -ο οποίος μονοπωλεί τις τελευταίες εβδομάδες τα εγχώρια ΜΜΕ και είναι υποψήφιος για το πλέον σημαντικό βραβείο του επιστημονικού και τεχνολογικού κλάδου που απονέμεται στη Τσεχία- τονίζει πως η συγκεκριμένη τεχνική παραμένει κατά πολύ... φθηνότερη από την τοποθέτηση τεχνικής καρδιάς. 
http://ksipnistere.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: