Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Μάθετε περισσότερα για την ΑΓΚΥΛΩΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΠοιά είναι τα αίτια της νόσου;

Η ακριβής αιτία της ΑΣ παραμένει άγνωστη. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Όπως κληρονομούμε το χρώμα των μαλλιών και την ομάδα αίματος από τους γονείς μας, κληρονομούμε επίσης τον τύπο των ιστών του σώματός μας. Ένα ιστικό αντιγόνο γνωστό ως HLA-B27, το οποίο ανευρίσκεται στο 7% μόνο του γενικού πληθυσμού, απαντάται στο 93% των ασθενών με ΑΣ.

Είναι συνηθισμένη νόσος η ΑΣ;

Στην Ελλάδα, 17.000 περίπου ενήλικες πλήττονται από ΑΣ. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό διότι συχνά η νόσοςεκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση και για το λόγο αυτό παραμένει αδιάγνωστη. 


Η ΑΣ πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών. Εντούτοις, μπορεί να εμφανισθεί στην παιδική ηλικία όπου μπορεί να ξεκινήσει με πόνο στις πτέρνες, τα γόνατα και τα ισχία και όχι στην οσφυϊκή χώρα.

Η συχνότητα εμφάνισης της ΑΣ είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ΑΣ σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες και τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερης μορφής.

Μπορεί η ΑΣ να επηρεάσει άλλες αρθρώσεις και όργανα;

Ναι. Η ΑΣ μπορεί να προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις εκτός από τις αρθρώσεις των σπονδύλων. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την εμφάνιση εξωαρθρικών καταστάσεων ( καταστάσεων που δεν σχετίζονται με τις αρθρώσεις σας). 
Εάν έχετε προβλήματα που δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ΑΣ, θα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό σας.

Υπάρχει κίνδυνος μεταβίβασης της νόσου στα παιδιά μου;

Οι πιθανότητες να αναπτύξουν ΑΣ τα παιδιά σας είναι πολύ μικρές. 

Εάν είστε φορείς του γονιδίου B27, υπάρχει 50% πιθανότητα να μεταβιβάσετε το γονίδιο. Ωστόσο, μόνο το 7% του γενικού πληθυσμού φέρει το γονίδιο, και μόνο το 5% αυτών των ατόμων αναπτύσσουν ΑΣ. Κατά συνέπεια τα ποσοστά είναι μηδαμινά. 

Τι θα συμβεί με την πάροδο του χρόνου;

Η ΑΣ δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο απειλητική για τη ζωή. Προσβάλει κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο, και ενδεχομένως θα παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας έρχονται και φεύγουν με το πέρασμα του χρόνου.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι, με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καθημερινή άσκηση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ελέγξετε την ΑΣ, ζώντας έτσι μια φυσιολογική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: