Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την Αγκυλωτική ΣπονδυλίτιδαΤι σημαίνει η επιτυχημένη αντιμετώπιση της ΑΣ

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες αγωγές και θεραπείες που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησής σας, όσο και στη βελτίωση της κινητικότητάς σας και την πρόληψη των μελλοντικών επιπλοκών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή όπως επιθυμείτε.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές για την ΑΣ είναι πολύ προηγμένες. Όχι μόνο ανακουφίζουν τα συμπτώματα του πόνου, της δυσκαμψίας και της κόπωσης, αλλά κάποιες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η πάθηση σας είναι λιγότερο πιθανό να προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις και ότι έχετε μειωμένη πιθανότητα να εκδηλώσετε άλλες σχετιζόμενες παθήσεις ή επιπλοκές. 


Βεβαίως, με τόσες διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε αυτή που είναι καταλληλότερη για εσάς προσωπικά. Με τη δική σας συμβολή, ο ρευματολόγος θα μπορέσει να προσδιορίζει και να χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία.

Σωματική άσκηση

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι εξαιρετικά σημαντική για να αντιμετωπίσετε την ΑΣ και για να έχετε μια δραστήρια ζωή, η κατάλληληάσκηση είναι εξίσου απαραίτητη. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και άσκησης θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε όλα αυτά που θέλετε να κάνετε.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία συνιστάται συχνά σε ασθενείς με ΑΣ. Περιλαμβάνει ήπιες διατατικές και άλλες ασκήσεις, τις οποίες μπορείτε να μάθετε να κάνετε μόνοι σας και τις οποίες πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. 

Η φυσικοθεραπεία θα ενδυναμώσει τους μύες σας και θα αυξήσει το εύρος κίνησης κάποιων αρθρώσεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να κινείστε χωρίς πόνο. (Είναι σημαντική η ενδυνάμωση των μυών σας διότι η έλλειψη κίνησης μπορεί να εξασθενήσει/ ατροφήσει τους μύες και να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την αποκατάστασή τους). 

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας εκπαιδεύσει επίσης σχετικά με τη σωστήστάση του σώματος σας. Η στάση του σώματος σας όταν κάθεστε, όταν σηκώνεστε και όταν περπατάτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά σας για κίνηση και την αντιμετώπιση της ΑΣ.

Η ΑΣ επηρεάζει όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο;

Όχι. Η ΑΣ χαρακτηρίζεται από ετερογένεια. Ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ άλλοι  υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα. Εντούτοις, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που ακολουθούν κατάλληλη θεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων τείνουν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν ακολουθούν τα ίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: