Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Οδοντόπαστα από φύκια;


Τι υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle

Όλα είναι πιθανά αν οι έρευνες των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Newcastle καρποφορήσουν! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προσθέτοντας ένζυμα από μικρόβια που διαβιούν σε φύκια στην οδοντόπαστα και το στοματικό διάλυμα τα δόντια προστατεύονται καλύτερα από την τερηδόνα. Οι ειδικοί μελετούν τη συμπεριφορά του μικροοργανισμού Bacillus licheniformis.

Αρχικά τον μελετούσαν αναφορικά με τη δυνατότητά του να καθαρίσει τις καρίνες των πλοίων από τους μικροοργανισμούς που κολλούν πάνω τους. Τώρα ,όμως, πιστεύουν ότι αυτό το ένζυμο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από το «φιλμ» μικροβίων που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτά και δύσκολα απομακρύνεται με το βούρτσισμα. 

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι με τη βοήθεια αυτού του μικροοργανισμού θα απομακρυνθούν από την οδοντική πλάκα τα επιβλαβή μικρόβια όπως ο Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά μια τέτοια πρωτοποριακή οδοντόκρεμα, καθώς και ένα στοματικό διάλυμα από φύκια μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: